STATISTICAL QUALITY CONTROL IN A SUPERMARKET CHAIN OF RIO GRANDE DO NORTE, BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.32358/rpd.2019.v5.381Keywords:
losses, supermarkets, statistical quality control, nonconforming, ABC curveAbstract
Purpose: This article aims to analyze the level of losses due to damage in a supermarket chain to understand the reason for these occurrences. Methodology/Approach: From data collected in May 2018, a survey of the most critical departments and items with the highest percentage of losses was performed and statistical control was applied from the p graph. A case study in the capital of Rio Grande do Norte. Findings: It was found that 84.6% of losses were concentrated in the meat, dairy, beverages, eggs and grocery departments. It was also found that the fraction non-conforming of losses is out of statistical control, which led to the interruption of monitoring. Research Limitation/implication: The data provided by the company, as the reason for each breakdown of the items was not informed. Thus, without this information, quality control was interrupted. Originality/Value of paper: This work lies in the gap of the Brazilian literature on the application of statistical quality control in losses by damaged products in a supermarket chain, since there are numerous studies that analyzed losses in supermarkets in Brazil. None of them performed damage monitoring, using the control chart p.Downloads
References
ABRAS. 16ª Avaliação de Perdas no Varejo Brasileiro de Supermercados, 2016. Acesso em: <http://www.abrasnet.com.br/economia-e-pesquisa/perdas/pesquisa-2016>. Acesso em 10 de maio de 2018.
ABRAS. 17ª Avaliação de Perdas no Varejo Brasileiro de Supermercados, 2017. Disponível em: <http://www.abrasnet.com.br/economia-e-pesquisa/perdas/pesquisa-2017>. Acesso em 10 de maio de 2018.
ARCOVERDE, C.F.A. Modelo de classificação para pequenas empresas supermercadistas quanto ao uso de técnicas de prevenção de perdas: Um estudo de caso. Dissertação (Dissertação em Engenharia de Produão) – PEP. Rio Grande do Norte, p. 172, 2010.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE SUPERMERCADOS – ABRAS (2018). Disponível em: <http://www.abrasnet.com.br>. Acesso em 10 de maio de 2018.
BASTOS, E. V. P., GUIMARÃES, J. C. F., & SEVERO, E. A. Modelo de regressão linear para análise de investimentos em uma empresa do ramo petrolífero. Revista Produção e Desenvolvimento, v.1, n.1, p.77-88, 2015. https://doi.org/10.32358/rpd.2015.v1.62
BERSIMIS, S., SGORA, A., PSARAKIS, S. The application of multivariate statistical process monitoring in non-industrial processes. Quality Technology & Quantitative Management, v.15, n.4, p.526-549, 2018.
CAMPOS-VÁZQUEZ, R. M., MEDINA-CORTINA, E. M. Pass-through and competition: the impact of soft drink taxes as seen through Mexican supermarkets. Latin American Economic Review, v.28, n.1, p.3, 2019.
COSTA, A. F. B., EPPRECHT, E. K.; CARPINETTI, L. C. R. Controle Estatístico de Qualidade. 2. ed. Editora Atlas: São Paulo, 2005.
COSTA, A.A. Prevenção de perdas: Analisar o gerenciamento da prevenção de perdas em organizações supermercadistas de varejo no DF. Monografia (Graduação em Administração) – UnB. Brasília, p. 63, 2010.
DUARTE, G.B. Proposta de melhorias para minimizar as perdas no setor de hortifrúti em uma rede de supermercados. Monografia (Graduação em Ciências Contábeis) - UNESC. Criciúma, p. 55,2016.
ECKLES, D., KARRER, B., UGANDER, J. Design and analysis of experiments in networks: Reducing bias from interference. Journal of Causal Inference, v.5, n.1, 2017.
EQUIPE ESTATCAMP. Software Action. Estatcamp - Consultoria em estatística e qualidade, São Carlos - SP, Brasil. Disponível em: <http://www.portalaction.combr>. Acesso em 10 de maio de 2018.
FAGUNDES, G.R.; YAMANISHI, O.K. Estudo da comercialização do mamão em Brasília-DF. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal , v. 24, n. 1, p. 91-95, 2002.
LANA, M.M.; MOITA, A.W.; NASCIMENTO, E.F.; SOUZA, G.S.; MELO, M.F. Identificação das causas de perdas pós-colheita de cenoura no varejo, Brasília-DF. Hortic. Bras., Brasília , v. 20, n. 2, p. 241-245, 2002.
LAPA, J. C. Ganhar mais perdendo menos. Brasília: Senac, 2010.
LIU, Y. C., HO, C. H. A comparison of car following behaviors: Effectiveness of applying statistical quality control charts to design in-vehicle forward collision warning systems. Transportation research part F: traffic psychology and behaviour, v.53, p.143-154, 2018.
MONTGOMERY, D.C. Introdução ao controle estatístico da qualidade. 7. ed. Rio de Janeiro: LTC, 2016.
OHNO, T. O Sistema Toyota de Produção: Além da Produção em Larga Escala. Porta Alegre: Bookman, 1997.
PEREIRA, L.V.; ABRAHÃO, E.; ANDRADEM J.C.; FRÁGUAS, J.C.; ALVARENGA, A.A. Análise do mercado de frutas em Lavras-MG. Ciênc. agrotec., Lavras , v. 32, n. 6, p. 1981-1984, 2008.
R CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. Disponível em: <https://www.R-project.org>. 2016. Acesso em 07 de abril de 2018.
RANGEL, S.B.; FAGUNDES, G.R.; FALCÃO, T.C.C.; MENDES, R.S.; YAMANISHI, O.K. Perfil do mercado varejista e consumidor de mamão dos grupos 'solo' e 'formosa' do Distrito Federal -DF. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal , v. 25, n. 1, p. 85-88, 2003.
REN, C. R., HU, Y., CUI, T. H. Responses to rival exit: Product variety, market expansion, and preexisting market structure. Strategic Management Journal, v.40, n.2, p.253-276, 2019.
SAMOHYL, R.W. Controle estatístico da qualidade. Rio de Janeiro: Elsevier, 2009.
SANTOS, A.L.B. As perdas no setor supermercadista: um estudo de caso no hortifruti do supermercado primavera. Monografia (Graduação em Administração) – UniCEUB. Brasília, p. 44, 2006.
SEBRAE. Anuário do trabalho na micro e pequena empresa. 6.ed. Brasília, DF. DIEESE: 2013.
SEIDEL, E.P. Redução das perdas em hortifrutigranjeiros, a partir do gerenciamento de processos em supermercados. Dissertação (Dissertação em Engenharia de Produção) – UFSC. Florianópolis, p.76, 2001.
SHEWHART, W.A. Economic Control of Quality of Manufactures Product. Princeton: Van Nostrand, Reinhold Company Inc., 1931.
SILVA, C.S.; PEROSA, J.M.V.; RUA, P.S.; ABREU, C.L.M.; PANTANO, S.C.; VIEIRA, C.R.Y.; BRIZOLA, R.M.O. Avaliação econômica das perdas de banana no mercado varejista: um estudo de caso. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal , v. 25, n. 2, p. 229-234, 2003.
SILVA, M.F.; PIRES, C.O. Avaliação das perdas no setor de FLV de um atacarejo na cidade de São Paulo. South American Development Society Journal, v.2, n.4, 2016.
SOUZA, D.F.; SEGANTIN, J,A,; ALVES, A.J.S.; ANDO, R.T.R.; SILVA, L.B.I. Controle de perdas de estoque em uma rede de supermercados. Revista Conbrad. Maringá, v.1, n.1, 71-96, 2016.
SVANES, E., JOHNSEN, F. M. Environmental life cycle assessment of production, processing, distribution and consumption of apples, sweet cherries and plums from conventional agriculture in Norway. Journal of Cleaner Production, v.238, 117773, 2019.
TOFANELLI, M.B.D.; FERNANDES, M.S.; CARRIJO, N.S.; MARTINS FILHO, O.B. Levantamento de perdas em hortaliças frescas na rede varejista de Mineiros. Horticultura Brasileira, v. 27, n. 1, p. 116-120, 2009.
TOFANELLI, M.B.D.; FERNANDES, M.S.; MARTINS FILHO, O.B.; CARRIJO, N.S. Perdas de frutas frescas no comércio varejista de Mineiros-GO: um estudo de caso. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, n. 3, p. 513-517, 2007.
WERKEMA, M.C.C. Ferramentas estatísticas básicas para o gerenciamento de processos. Belo Horizonte: Fundação Christiano Ottoni, 2006.
WOODALL, W.H.; MONTGOMERY, D.C. Research Issues and Ideas in Statistical Process Control Algorithm. Journal of Quality Technology, v31, n.2, 1999.
ZANATTA, J.M.; NUSKE, M.A.; HALBERSTADT, I.A. Strategic planning for a micro enterprise: case study in a supermarket in Rio Grande do Sul. Research, Society and Development, v. 9, n. 2, 2020.
ZHOU, R., PANG, E., & LI, G. Quality control charts used in the determination of 9 kinds of heavy metal elements in foods by inductively coupled plasma mass spectrometry. Journal of Food Safety and Quality, v.9, n.19, p.5242-5246, 2018.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Revista Produção e Desenvolvimento
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
All content on this work is licensed under a Creative Commons BY Attribution 4.0 Unported license. The articles are free to use, with their CC BY attributions of license.
The journal is not responsible for the opinions, ideas and concepts emitted in the texts, as they are the sole responsibility of its author (s).
The publisher has the right to reject articles that in the evaluation process have been detected signs of plagiarism. The articles that have been detected indications of plagiarism after the publication, will be excluded from the edition. And the indication of the problem will be informed in the place of the text, keeping the same amount of pages.
This journal adopts the principles of ethical conduct of international quality Committee on Publication Ethics (COPE), as well as the parameters of Integrity in the Scientific Activity indicated by SCOPUS and SCIELO.