Agroecological territorial dynamics: considerations about brazilian settlements

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32358/rpd.2020.v6.480

Keywords:

agri-food system, agroecology, rural settlements, territorial development, food, nutritional security

Abstract

Purpose: In this article we present agroecological experiences in rural settlements in the municipality of Rio Bonito do Iguaçu, Paraná State, Brazil. By analyzing the advances and challenges of these initiatives, we aim to highlight the need for broader, systemic and multiscale actions in favor of building an agro-food system which promotes food and nutritional sovereignty and security of local/regional communities and thereby contributes to the development of territories. Methodology: This is a case study based on semi-structured qualitative interviews with settled families and representative entities. Findings: we observed that the practices have contributed to the construction of a socio-environmental consciousness, a more sustainable soil management, the increase of agrobiodiversity, improvement of health and income, as well as greater access to commercialization channels. Research Limitation: There are challenges and demands regarding training in agroecology, technical assistance, support in organizing farmer groups, financing, construction and consolidation of marketing channels for the income guarantees of families. Originality: A considerable mobilization of local actors was observed, which impacted the implementation of agroecological initiatives, but a more discrete participation of actors from other scales, which limits the enhancement of experiences as mechanisms of territorial development.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Lisane Carvalho, Federal University of Fronteira Sul

Master´s in Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável - Universidade Federal da Fronteira Sul, UFFS, Bachelor's at geography from Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2011). 

Anelise Graciele Rambo, Federal University of Rio Grande do Sul

Graduate at Geography from Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (2003) and master's at Geography from Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2006). Ph.D. in Rural Development. Has experience in Geography, focusing on Geography,

Janete Stoffel, Federal University of Fronteira Sul

PhD in Regional Development (2013). Master in Development. Foreign Trade Specialist. Economist from Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (1998)

References

Altieri, M. (2009). Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. Porto Alegre, Editora da UFRGS, 5 ed.

Altieri, M. (2012) Agroecologia: bases científicas para uma agricultura sustentável. 3.ed. ver. Ampl. São Paulo, Rio de Janeiro: Expressão Popular, AS-PTA, 2012. 400 p.

Andrioli, A. I., Fuchs, R. (2009). Transgênicos: As sementes do mal. A silenciosa contaminação de solos e alimentos. São Paulo, Expressão Popular, 2008, 280p. Crítica Marxista, São Paulo, Ed. Unesp, 29, 165-167.

Antunes, D. A; Muterlle, J. Cunha, L. A. G. (2011). A importância da agricultura familiar para a segurança alimentar. Curitiba: Jornada do Trabalho, 9.

Aquino, A. M. de; ASSIS, R. L. (2005). Agroecologia: princípios e técnicas para uma agricultura orgânica sustentável. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Seropédica, RJ: Embrapa Agrobiologia.

Balsan, R. (2006). Impactos decorrentes da modernização da agricultura brasileira. Campo-Território: revista de geografia agrária, 1(2), 123-151.

Becker, H.; Métodos de pesquisa em ciências sociais. 2ª Ed. São Paulo: Hucitec, 1994.

Belik, W. (2020). Um retrato do sistema alimentar brasileiro e suas contradições. Outubro de 2020. Ibirapitanga. Disponivel em: https://www.ibirapitanga.org.br/acervo/documentos/. Acesso em 20 de out. 2020.

Boeraeve, F., Dendoncker, N., Cornélis, J. T., Degrune, F., & Dufrêne, M. (2020). Contribution of agroecological farming systems to the delivery of ecosystem services. Journal of Environmental Management, 260, 109576. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2019.109576

Boisier, S. (2001). Desarrollo (Local): ¿De que estamos hablando? In: MADOERY, Oscar; VÁZQUEZ BARQUERO, Antonio (Orgs.) Transformaciones Globales, Instituciones y Políticas de Desarrollo Local. Rosario: Homo Sapiens.

Boisier, Sergio et al. (1995). Sociedad civil, actores socielies y desarrollo regional. Santiago do Chile: Ilpes/Cepal.

Brandão, C. (2004). Teorias, estratégias e políticas regionais e urbanas recentes: anotações para uma agenda do desenvolvimento territorializado. Revista Paranaense de Desenvolvimento, 107, 57-76.

Caporal, F. R. (2009). Agroecologia: uma ciência do campo da complexidade. EMATER (DF).

Caporal, F. R.; Costabeber. J. A. (2004). Agroecologia: alguns conceitos e princípios. Brasília: MDA/SAF/DATER-IICA.

Cassol, A.; Schneider, S. (2015). Produção e consumo de alimentos: novas redes e atores, Lua Nova, 95, 143-177. https://doi.org/10.1590/0102-6445143-177/95

Costa Neto, C.P. L.; Canavesi, F. (2002). Sustentabilidade em assentamentos rurais. O MST rumo à "reforma agrária agroecológica" no Brasil?, 2002:

De’ Carli, C. (2013). O discurso político da agroecologia no MST: O caso do Assentamento 17 de Abril em Eldorado dos Carajás, Pará. Revista Crítica de Ciências Sociais, 100. https://doi.org/10.4000/rccs.5245

Dumont, A. M., Gasselin, P., & Baret, P. V. (2020). Transitions in agriculture: Three frameworks highlighting coexistence between a new agroecological configuration and an old, organic and conventional configuration of vegetable production in Wallonia (Belgium). Geoforum, 108, 98-109. https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2019.11.018

Eduardo, M. F. (2016). Agroecologia e o processo de ativação de territorialidades camponesas. Revista NERA (UNESP), 19, 143-165.

Eduardo, M. F. (2014). Transformando Terra em Território: construção e dinâmica do sistema local territorial agroecológico em Francisco Beltrão, Paraná/ Márcio Freitas Eduardo. – Presidente Prudente: [s.n].

Facco, V. A. B. (2015). Alternativas aos impérios agroalimentares a partir do campesinato agroecológico: as experiências do acampamento agroflorestal José Lutzenberger (MST-Antonina/PR), Revista NERA, Presidente Prudente, 18(29), 70-100. https://doi.org/10.33026/peg.v16i0.3524

Fao (2020). Food and Agricultural Organization. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020.

Fao. (2018) Food and Agriculture Organization of the United Nations. Representante da FAO Brasil apresenta cenário da demanda por alimentos.

Fao. (1996). Food and Agricultural Organization. Alimentação para todos. Roma.

Finlay, J., Esposito, M., Tang, S., Gomez-Lopez, I., Sylvers, D., Judd, S., & Clarke, P. (2020). Fast-food for thought: Retail food environments as resources for cognitive health and wellbeing among aging Americans? Health & Place, 64, 102379. https://doi.org/10.1016/j.healthplace.2020.102379

Gazolla, M. (2004). Agricultura familiar, segurança alimentar e políticas públicas: uma análise partir da produção para autoconsumo no território do Alto Uruguai/RS. 2004. 306 f. Dissertação (Mestrado Desenvolvimento Rural) – Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

Gliessman, S. R. (1978). The establishment of bracken following fire in tropical habitats. Amercan Fern Journal. 68(2), 41-44. https://doi.org/10.2307/1546778

Gliessman, S. R. (2000). Agroecologia: processos ecológicos em agricultura sustentável. Porto Alegre: Editora da Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS.

Gliessman, S.R.; Garcia E. R.; Amador A. M. (1981). As bases ecológicas para a aplicação de tecnologia agrícola tradicional no manejo de agroecossistemas tropicais. Agro-Ecosystems, 7.

Grisa, C.; Gazolla, M.; Schneider S. (2010). “Produção invisível” na agricultura familiar: autoconsumo, segurança alimentar e políticas públicas de desenvolvimento rural. Agroalimentaria, Mérida, 16(31).

Guzman, E. S. (2007). Agroecología y soberanía alimentaria: alternativas a la globalización agroalimentaria. Patrimonio cultural en la nueva ruralidade, Ph Cuadernos, 191.

Haesbaert, R. (2004). O mito da desterritorialização: do “fim dos territórios” à multiterritorialidade. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil.

Hoffmann, R. (2014). A agricultura familiar produz 70% dos alimentos consumidos no Brasil? Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, 21 (1), 417-421. https://doi.org/10.20396/san.v21i1.1386

Ibge - Instituto Brasileiro de Geografia e estatística. Disponível em: <http://www.censo2010.ibge.gov.br/sinopse/index.php?dados=8 > Acessado em 19 de dezembro de 2016.

Ibge - Instituto Brasileiro de Geografia e estatística. Censo agro 2017. Disponível em: https://censos.ibge.gov.br/agro/2017>Acesso em: set. 2020.

Incra. Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária. Assentamentos. Disponível em: <http://www.incra.gov.br/assentamento>. Acesso em: mar/2017.

Linck, T. (2006). La economía y la política de la apropiación de los territorios. In: RIELLA, A. (Org.). Globalizacion, Desarrollo y Territorios Menos Favorecidos. Montevideo: Rosgal S.A., 2006.

Londres, F.; Von Der Weid, J. M. (2001). Transgênicos: implicações técnico-agronômicas, econômicas e sociais. Rio de Janeiro, AS-TPA, set. 2001. 29p.

Lopes, P. R.; Lopes, K. C. S. A. (2011). Sistemas de produção de base ecológica – a busca por um desenvolvimento rural sustentável, Revista Espaço de Diálogo e Desconexão, Araraquara, 4(1).

Maas, L., Malvestiti, R., & Gontijo, L. A. (2020). O reflexo da ausência de políticas de incentivo à agricultura urbana orgânica: um estudo de caso em duas cidades no Brasil. Cadernos de Saúde Pública, 36, e00134319. https://doi.org/10.1590/0102-311x00134319

Maluf, Renato S. Jamil. (2007). Segurança Alimentar e Nutricional. Petrópolis: Vozes.

Mcneill, J.R. (2011). Algo nuevo bajo el sol. Historia medioambiental del mundo en el siglo XX. Madrid: Editora Alianza, 504 páginas.

Meirelles, L. R; Ropp, L. C. D. (2005). Cartilha Agricultura Ecológica: Princípios Básicos. Disponível em: < http://www.centroecologico.org.br/Agricultura_Ecologica/Cartilha_Agricultura_Ecologica.pdf.> Acessado em 01 de março de 2017.

Niven, P., Morley, B., Dixon, H., Martin, J., Jones, A., Petersen, K., & Wakefield, M. (2019). Effects of health star labelling on the healthiness of adults' fast food meal selections: an experimental study. Appetite, 136, 146-153. https://doi.org/10.1016/j.appet.2019.01.018

Nunes, C. C. P. (2016). As Instituições dos mercados de Produtos Agroecológicos em Laranjeiras do Sul – Paraná – Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal da Fronteira Sul, Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável (PPGADR), Laranjeiras do Sul/PR.

Oliveira, D.; Grisa, C.; Niederle, P. (2020). Inovações e novidades na construção de mercados para a agricultura familiar: os casos da Rede Ecovida de Agroecologia e da RedeCoop. Redes, 25 (1). https://doi.org/10.17058/redes.v25i1.14248

Oliveira, L. F. (2010). O conceito de território e o primeiro processo de territorialização do estado do Maranhão e Grão-Pará – século XVII. Revista Expedições: Teoria da História & Historiografia, 1(1), 135-163.

Ortega, A. C. (2010). Segurança alimentar, desenvolvimento e o enfoque territorial rural. In: Almeida Filho, Niemeyer; ramos, P. Segurança Alimentar: produção agrícola e desenvolvimento territorial. Campinas, 193-224.

Patel, P. C., Struckell, E. M., & Ojha, D. (2020). Calorie labeling law and fast food chain performance: The value of capital responsiveness under sales volatility. Journal of Business Research, 117, 346-356. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2020.06.014

Patel, R. (2012). Stuffed and starved: the hidden battle for the world food system. First Melville House Printing.

Plano de Consolidação - Assentamento Ireno Alves Santos, Rio Bonito do Iguaçu e Nova Laranjeiras – PR, volume 1, 2, 3, Brasília- DF/ julho de 2004.

Ploeg, J. D. V. D. (2008). Camponeses e impérios alimentares. Porto Alegre, Editora da UFRGS.

Pozzebon, L.; Rambo, A. G., Gazolla, M. (2018). Cadeias curtas das feiras coloniais e agroecológicas: autoconsumo e segurança alimentar e nutricional. Desenvolvimento em Questão. 42. https://doi.org/10.21527/2237-6453.2018.42.405-441

Raffestin, C. (1993). Por uma geografia do poder. São Paulo: Ática.

Renting, H.; Marsden, T.; Banks, J. (2003) Understanding Alternative Food Networks: Exploring the Role of Short Food Supply Chains in Rural Development. Environment and Planning, 35, 393-411. https://doi.org/10.1068/a3510

Salamoni. G.; Gerardi. L. H. O. (1995). Considerações sobre a Transformação da Agricultura Tradicional em um Complexo Moderno, Boletim de Geografia, UEM, 13(13).

Santos, L. R. (2015). Gestão democrática e participação na educação profissional agroecológica do MST (PR): limites e possibilidades de uma educação emancipatória. 2015. Dissertação (Mestrado em Educação), Unesp.

Sauer, S.; Balestro, M. V. (2013). Agroecologia e os desafios da transição ecológica. 2.ed. São Paulo: Expressão Popular, 328p.

Schneider, S.; Schubert, M.; Escher, F. (2016). Regimes Agroalimentares e o Lugar da Agricultura Familiar – Uma apresentação ao debate. Revista Mundi Meio Ambiente e Agrárias. Curitiba, PR, 1(1), 3-20. https://doi.org/10.21575/25254790rmmaa2016vol1n1134

Schneider, S., Menezes, M. A. (20140. Inovações e atores sociais. In: Pesquisa em desenvolvimento rural: aportes teóricos e proposições metodológicas. In: Conterato. M.A. Radomsky, G.F.W. Schneider, S. Porto alegre: Ed. UFRGS.

Silva, J. G. (1988). As possibilidades e as necessidades da ciência e da tecnologia na área das ciências agrárias. Campinas: UNICAMP.

Silva, J. G. (1997). O novo rural brasileiro, Nova Economia, Belo Horizonte. 7(1), 43-81.

Suzuki. J. B. (2006). OGM: aspectos polêmicos e a nova lei de biossegurança – publicado em março de 2006. Disponível em: <https://jus.com.br/artigos/8148/ogm-aspectos-polemicos-e-a-nova-lei-de-biosseguranca> Acessado em 02 de novembro de 2016.

Teixeira, C. T. M., & Pires, M. L. L. S. (2017). Análise da relação entre produção agroecológica, resiliência e reprodução social da agricultura familiar no Sertão do Araripe. Revista de Economia e Sociologia Rural, 55(1), 47-64. https://doi.org/10.1590/1234-56781806-94790550103

Triches, R. M.; Schneider, S. (2015). Alimentação, sistema agroalimentar e os consumidores: novas conexões para o desenvolvimento rural. Cuadernos de Dessarollo Rural, Bogotá, 12(75). https://doi.org/10.11144/javeriana.cdr12-75.asac

Van der Ploeg, J. D., Barjolle, D., Bruil, J., Brunori, G., Madureira, L. M. C., Dessein, J., ... & Gorlach, K. (2019). The economic potential of agroecology: Empirical evidence from Europe. Journal of Rural Studies, 71, 46-61. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2019.09.003

Viecelli; P. C. (2019) Consumo Alimentar Contemporâneo: um estudo dos hábitos e dos perfis de consumidoras (es) de alimentos no Município de Pato Branco - PR. Dissertação. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional - Ppgdr. Universidade Tecnológica Federal Do Paraná.

Wezel, A., Bellon, S., Doré, T., Francis, C., Vallod, D., & David, C. (2009). Agroecology as a science, a movement and a practice. A review. Agronomy for sustainable development, 29(4), 503-515. https://doi.org/10.1051/agro/2009004

Downloads

Published

2020-12-15

How to Cite

Carvalho, L. ., Rambo, A. G., & Stoffel, J. . (2020). Agroecological territorial dynamics: considerations about brazilian settlements. Revista Produção E Desenvolvimento, 6. https://doi.org/10.32358/rpd.2020.v6.480

Issue

Section

Management Affairs